Panthermica

Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε τη μεγάλη ανάγκη της εποχής για φυσικές πηγές ενέργειας, το τζάκι αποτελεί την ιδανική λύση εξοικονόμησης πετρελαίου αφού μπορεί να ζεστάνει για πολλές ώρες έναν μεγάλο χώρο με μερικά μόνο καυσόξυλα, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές για το περιβάλλον. 

Ως προς την κατασκευή, τα βασικά μέρη που αποτελούν ένα τζάκι είναι η εστία που μπορεί να είναι ανοιχτή ή κλειστή με πορτάκι ή τζάμι, ο καπναγωγός που βρίσκεται πάνω από την εστία και η καπνοδόχος που οδηγεί τα αέρια της καύσης από τον καπναγωγό στο περιβάλλον. Αν κανείς επιθυμεί να τοποθετήσει τζάκι έξω από τα αρχικά πλαίσια σχεδίου του σπιτιού καλό είναι να προηγηθεί ένας στατικός υπολογισμός και να ενημερωθεί από την πολεοδομία για το ύψος που προβλέπεται να έχει η καπνοδόχος, ενώ αν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας ενδέχεται να απαιτείται ειδική άδεια. 

Υπάρχουν διάφορα είδη τζακιών: Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από πυρότουβλο είναι η πιο διαδεδομένη περίπτωση και αυτή με το χαμηλώτερο ποσοστό απόδοσης αφού οι απώλειες θερμότητας που έχει φτάνουν και το 90%, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης διοχέτευσης θερμού αέρα στο χώρο. Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από μαντέμι (χυτοσίδηρο) αντέχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και έχει καλύτερη αγωγιμότητα, μεταφέροντας αποτελεσματικότερα τη θερμότητα μέσα στο χώρο, με μικρότερες απώλειες στο 75-80%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προτιμότερη λύση είναι το ενεργειακό τζάκι με εστία κλειστού τύπου, το οποίο κατασκευάζεται μεν από πυρότουβλο ή μαντέμι, συνδυάζει ωστόσο πολύ μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση (της τάξης του 70-75%) και οικονομία στο ξύλο. 

Υπάρχουν επίσης θερμοδυναμικά τζάκια, με εστίες προηγμένης τεχνολογίας, ειδικούς μηχανισμούς και ανεμιστήρες που οδηγούν τον αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον έτσι ώστε να αποφεύγεται το «κάπνισμα» του τζακιού. Τα θερμοϋδραυλικά τζάκια, που λειτουργούν σαν μικρά καλοριφέρ αφού διαθέτουν χιτώνια (τοιχώματα) στα οποία θερμαίνεται το νερό. Και τα ηλεκτρικά τζάκια που λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση, δεν απαιτούν καμινάδα, ενώ τα ξύλα που καίγονται είναι καθαρά διακοσμητικά, εκλύοντας ζέστη ανάλογη ενός αερόθερμου. Ευρέως διαδεδομένα στις μέρες μας, τέλος, είναι και τα τζάκια αερίου (φυσικού αερίου ή προπανίου), τα οποία δεν απαιτούν την τοποθέτηση καμινάδας, άρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, ενώ παράγουν τις ίδιες φυσικές φλόγες με τα συμβατικά τζάκια, η ένταση των οποίων ρυθμίζεται με τηλεχειριστήριο. 

Η διαδικασία αγοράς τζακιού, ωστόσο, είναι σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένη. Οι τεχνικοί της εταιρίας από την οποία θα αγοράσετε το τζάκι σας έρχονται στο χώρο σας για να μετρήσουν τις διαστάσεις και να κάνουν μία πρώτη αυτοψία. Έπειτα ετοιμάζουν κάποια σχέδια με τις αντίστοιχες προσφορές και σας προτείνουν, αν δεν έχετε ήδη αποφασίσει, το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας. Όταν καταλήξετε σε αυτό που θέλετε, διαλέξετε επένδυση (ή διακόσμηση) και δώσετε κάποια προκαταβολή, εκείνοι προχωρούν στην παραγγελία της εστίας, την οποία τοποθετούν τελικά στο χώρο σας μέσα σε μία με δύο ημέρες. Το τζάκι σας τότε είναι έτοιμο και το μόνο που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι κάποια αξεσουάρ (λαβές, κουβάδες, κρεμανταλάδες, σκάρες), ξύλα και… καλή παρέα!